Garden room extension at a large country house

Project architect under Charles Morris FRICS with Nicholas Jackson carrying out all design and detailing, planning and building control submissions, site inspections and contract administration

Garden_room_extension

The garden room façade

This project was an extension to a Grade II listed 17th century house on a moated site recorded as a scheduled ancient monument. The fine house had been extended a number of times in the twentieth century with a motley collections of flat roofed outshots and staircases forming the kitchen, utility room and back offices of the house along with a curious 1960s wing in a ‘Swiss style’. Despite this, in recent years with the increased use of the car this untidy back elevation had become the principal entrance to the building. The brief was therefore to design a garden room, study and WC that improved access as well as circulation through the house, provided informal dining, created a fitting entrance façade and visually drew together the untidy elevation. The brief was complicated by the need to maintain light to existing rooms and the presence of a 60′ deep well.

baroque_facade

The façade at night

The brief was met by a late 17th century inspired classical design which enabled the use of a new (lead) flat roof to allow light in to first floor windows with a raised central ‘nave’, creating an imposing entrance and encompassing a mid-height stair window and letting light into the inner rooms. Comforting limestone columns, underfloor heating and natural honey-coloured lime render, along with a raised ceiling and patent glazing gave the garden room a modern feel yet with traditional features. An imposing fireplace was designed to make sense of its position beneath an internal window.

Fireplace bay_window_inside

 The study features a bay window with window seat giving 270 degree views of the gardens.